THE HEALTH HARVESTERS

Cannabis, hennep en wiet

In de dagelijkse gang van zaken worden hennep, cannabis en wiet in één adem genoemd. Toch zijn deze planten anders van samenstelling en werking. 

Het verschil 

Er is veel verwarring over de plant Cannabis Sativa. Hennep en wiet zijn beide planten in de cannabis familie, maar wiet bevat het psycho-actieve stofje THC. THC heeft de werking die bekend staat als ‘high’ worden. Vezel- en zaadhennep hebben in verhouding tot wiet vrijwel geen THC waardoor de hennep geen 'high' gevoel opwekt. 

In totaal zijn er meer dan honderd verschillende stofjes bekend die we cannabinoïden noemen. Bij alle soorten cannabis- en hennepplanten is de verhouding hiervan anders. Oorspronkelijk waren er maar enkele varianten waar veel THC in voorkwam, maar met deze varianten is doorgeteeld waardoor er meer variaties zijn ontstaan. Dit is een ongunstig bijeffect omdat er nu verschillende percentages aan THC voorkomen. 

De andere planten, meestal hennepplanten genoemd, bevatten hogere dosissen van de andere cannabinoïden zoals bijvoorbeeld CBD en CBG. Dit verschilt per ras. Als de planten worden geteeld voor het zaad (bijvoorbeeld voor hennepolie) spreken we over zaadhennep. Bij gebruik van de stelen voor de vezels, noemen we de plant vezelhennep.

In het kort:

  • Wiet bevat THC, hier kan je ‘high’ van worden.
  • Onze hennep bevat geen THC en is dus helemaal legaal.
  • Het is allemaal cannabis.